De belangrijke retail-verkoopkanalen van nú: web, mobiel, social media en winkel
De moderne consument laat zich vooral verleiden door retailers die consumenten een consistente en toch verrassende beleving bieden op de plekken waar die zich begeven. De aanbieders doen dit door de actuele retail-verkoopkanalen goed op elkaar te laten aansluiten. Denk aan: web, mobiel, social media en winkel.
Mobiel en social media
Mobiel is goed voor 52 procent van het webverkeer en 30 procent van de orders. Van het mobiele verkeer laten de social media, die ook consumentenplatformen zijn, een groei zien van maar liefst 60 procent. Het wordt dus in snel tempo een belangrijk shopping kanaal.
Deze klantenbenadering via social media vraagt weer nieuwe oplossingen om tot verkoop te verleiden.
Accessoire-merk Cole Haan heeft bijvoorbeeld een koop-pin op Pinterest, zodat klanten het product dat ze leuk vinden kunnen bestellen zodra hun interesse is gewekt. De volgende plek waar zo’n koopknop op zal duiken, is in e-mailmarketing. De scheidslijn tussen marketing- en verkoopkanalen is daarmee aan het vervagen.
Nieuwe winkelvormen: roadshow en pop-up store
Modelabel ModCloth was lange tijd alleen online verkrijgbaar. Sinds kort heeft het merk een ‘showroom’ die rondtoert door de VS. Bezoekers kunnen kleding passen en vervolgens ter plekke online bestellen. De eerste showroom stond in de hal van het ModCloth-kantoor in New York en de beschikbare plekken waren razendsnel gereserveerd.
Het Italiaanse schoenenmerk M. Gemi doet iets vergelijkbaars: de schoenen worden online verkocht, maar om dichterbij de klant te komen, worden er pop-up stores geopend. Klanten kunnen daar niets kopen – bestellingen worden via een iPad geplaatst en thuisbezorgd. Wat de toegevoegde waarde van die fysieke winkel dan is? Volgens M. Gemi komen deze klanten sneller terug op de site om iets te kopen en geven ze dan ook meer uit vergeleken met klanten die niet in de pop-up store zijn geweest.
Omni-channel beleving
Consumenten verwachten gemak en vertrouwen als ze online direct bij een merk iets kopen. Maar fysieke winkels zijn vaak de ontbrekende schakel tussen de virtuele representatie en de werkelijkheid van bijvoorbeeld geur, pasvorm en gevoel van materiaal. Dus daar liggen kansen voor fysieke winkels.
De echt succesvolle merken zorgen niet alleen voor een consistente omni-channel beleving, maar weten de klant ook te verrassen met de interactie tussen de diverse kanalen.
Software as a Service
Veel bedrijven vinden het daarbij belangrijk om zich te richten op hun kerncompetenties en omdat ze tenslotte geen technologiebedrijf willen zijn, kiezen ze bewust voor een SaaS-oplossing (Software as a Service), ook wel Software on Demand genoemd. Dit is software die als online dienst wordt aangeboden. Waarmee een bedrijf met vaste maandelijkse kosten kan kiezen voor gewenste oplossingen en bedrijfszekerheid. Terwijl ze flexibeler zijn als ze op termijn van koers willen veranderen.
Bron: emerce.nl